BAF YÖNETİCİLERİ, İSTANBUL’DAKİ TÖRENLERE KATILDILAR21 Mar 2014
-BAF YÖNETİCİLERİ, İSTANBUL’DAKİ TÖRENLERE KATILDILAR
Britanya Alevi Federasyonu Yöneticileri, İstanbul Gazi Mahallesi’nde 12 Mart 1995’te, 17 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayların yıldönümü nedeniyle İstanbul’da düzenlenen törenlere katıldılar.
BAF Başkanı İsrafil Erbil, yöneticiler Zabit Kurnaz ve Müslüm Dalkılıç, Gazi Katlimı anma etkinlikleri için geçtiğimiz Pazartesi İstanbuldaydılar.
Gazi Şehit Aileleri, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri ve Gazi Halk Cephesi tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında Pazartesi günü “Gazi Katliamı ve Sonrası” konulu bir panel düzenlendi.
Panele konuşmacı olarak, İsrafil Erbil, PSAKD Sultangazi Şube Başkanı Göksel Fidan, Garip Dede Dergahı Başkanı Celal Fırat Dede, Şehit Ailesi Ergin Engin ve Gazi davası Avukatı Behiç Aşçı birer katıldı
Panelin açılışında konuşan Göksel Fidan, “19 yıldır Gazi’de adalet bekliyoruz. Güpegündüz mahallemizi silahlarla tarayan katilleri bulmak istemeyen bu devlet hesap vermek zorundadır” dedi
Daha sonra söz alan İsrafil Erbil de, “Gazi ve diğer şehitlerimizin hepsi birer Pir Sultan’dır. Şehitlerin aydınlığı gençlerimizin geleceğe doğru yürüyeceği yolu ışıtmaktadır. Bu nedenle her yıl tüm şehitlerimiz anılmalı ve anlatılmalıdır. Katliamlarda kaybettiğimiz tüm canlarımızın mücadelesi ve hukuksal hak arayışları sahiplenilmeli ve devam ettirilmelidir. Yeni ölümlere ve katliamlara izin vermemek için barışçıl ve eşitlikçi anlayışla, ezilenler yanyana birlik ve beraberlik içinde hareket edilmelidir” dedi.
Panelin konuşmacılarından Ergin Engin ise şunları söyledi: “Kardeşimin ve diğer arkadaşlarımızın katilleri devlettir. Sürekli kontrol altında tutulan ve polisin eksik olmadığı Gazi Mahallesi’nde polis görmeden iş yerleri ve kahvehanelerin silahla taranması bu katliamı devletin yaptığının kanıtıdır. Bizi katleden Polis sadece daha örgütlü olduğu için güçlüdür. Bizlerde yeniden ölmemek için örgütlenmeliyiz”
Devletin ve AKP’nin herkesi kendine benzetmek için çaba harcadığını kaydeden Celal Fırat dede, “Alevi dedelerini Umre’ye götürerek Alevilerle alay etmektedir. Aleviler birlik içinde tüm saldırılara karşı koymalı ve bilinçli bir gençlik yetiştirerek bu ülkenin sınıf çelişkisinide ortadan kaldırmayı hedeflemelidir. Hak hepimizin yardımcısı olsun”
Behiç Aşçı ise, “Gazi davasında göstermelik olarak birkaç polis yargılandı ama devlet eliyle yapılan bu katliamın failleri yakalanmadı. Öldürmeyi hedefleyen devlet aklı sokakları iş yerlerini silahlarla tararken bu Alevi bu Sünni diye ayırmadı. Bu nedenle halklar birlik içinde bu katliamların karşısında mücadele etmelidir” dedi.
ANMA TÖRENİ
Öte yandan Salı günü de Gazi katliamında kaybedilen canların mezarları ziyaret edildi. Törende bir konuşma yapan şehit Zeynep Poyraz’ın babası Cemal Poyraz: “Devlet katliamdan sonra çocuklarımızın cenazelerini toplu olarak vermedi, Cenazelerin Gazi Mahallesi’ne defnedilmesine karşı çıktı. Uzaklara başka mezarlıklara defnedilecekse veririz dediler. Bu nedenle bazı aileler cenazeleri erken alabilmek için daha uzak illere yada İstanbul içinde farklı mezarlara defnettiler” dedi.
Törenlere katılan Başkanı İsrafil Erbil de izlenimlerini şöyle aktardı: “Çarşamba günü Gazi Mahallesi’nde düzenlenen anma yürüyüşüne katıldık. 19. yılına rağmen yürüyüş onbinlerce insanın katılımı ile gerçekleşti. Yürüyüş, Gazi mahallesi mezarlığında basın açıklaması ile son buldu.
Daha sonra Okmeydanı Cemevi’ne giderek Berkin Elvan’ı uğurlama erkanına katıldık. Alevilerin neredeyse yılın hergünü anma yapması gereken bir zaman diliminde yaşıyoruz. Bu durumu kader olarak kabul etmemiz mümkün değildir. Geleceğimizi kendi ellerimizle örmeliyiz ve bunun için örgütlenmeliyiz”
Federasyon yöneticilerinden Zabit Korkmaz ise, “Berkin omuzlarda taşındı. Geride bıraktığı yanlız hüzün değildi. Geride kalan direniş, mücadele, eşitlik, özgürlük ve ekmek kavgasıydı” dedi.
Müslüm Dalkılıç da duygularını şöyle dile getirdi: “Britanya’da yetiştirmek istediğimiz çocuklarımızın Berkin bilinciyle ve direnciyle yetişmesi umuduyla”
|